Kárpátaljára megyünk segíteni

2015-04-26

Május 8-9-én irány Zápszony, Kárpátaljára megy férfiakból álló csapatunk, a helyi gyülekezetnek segíteni az építkezésben.

 

Zápszonyi gyülekezet


"Segítség Kárpátaljára!

 
Kisdobrony és Zápszony, két kárpátaljai település az ukrán-magyar határon, ahol szinte csak magyar emberek élnek. Ez a két falu otthont ad egy-egy magyar baptista gyülekezetnek, akiket a Vecsési Bárka Baptista Gyülekezet már évek óta támogat partnerként a missziójukban, terveikben, növekedésükben és anyagilag.
A mostani kritikus helyzet sürgető lépéseket kívánt. Az ukrán-orosz háború ugyan az ország másik felében zajlik, mégis súlyos válsággal sújtja az egész országot. Azok a férfiak, akik nem vonultak be harcolni, zömmel külföldön próbálnak boldogulni, mert munkalehetőség nagyon kevés akad. Ezzel együtt az ukrán hrivnya rengeteget vesztett az értékéből, az árak pár hónap alatt megsokszorozódtak, ami humanitárius katasztrófával fenyeget. Egy átlagos nyugdíj vagy minimálbér hozzávetőleg 8-10.000 forintot ér (!) hasonló árak mellett, mint itthon. Sokaknak gondot okoz már az alapvető élelmiszerek megvásárlása, a közműdíjak kifizetése is. 
Ebben a kilátástalan helyzetben minden segítség különösen felértékelődik. Ezért is tartott a gyülekezetünk egy célgyűjtést, kimondottan humanitárius célokat szem előtt tartva. Gyülekezetünk létszáma 80-100 fő, és a tagok odaadásának és együttérzésének hála, több, mint 300.000 forintot gyűjtöttünk össze. Készpénzt gyűjtöttünk, ugyanis a határon nagyon bonyolult és kockázatos tárgyi adományokat átvinni.
Gyülekezetünk nevében Miklósváry Péter vezetésével egy kis csapat az április 10-12-ei hétvégén el is vitte ezt az adományt a két érintett településre, ahol az ott szolgáló lelkészek (Kelemen Szabolcs - Kisdobrony; Nagy-Kasza Dániel - Zápszony)  helyismeretére építve a leginkább rászorult, sok gyerekes családokat látogatták meg. Krisztus kegyelmét és szeretetét képviseltük közöttük, aki maga is mindig elérhető volt azok számára, akik szorult helyzetbe kerültek. Kint szolgáló testvéreink tanácsára nem pusztán élelmiszert és vegyi árut biztosítottunk a következő hónapokra több tucat családnak, hanem vetőmagot, kecskegidát és napos kacsát, csibét is kaptak, ami esélyt adhat az öngondoskodásra. Emellett talán mégis a figyelemnek és a törődésnek örültek leginkább, és a bátorításnak, hogy Isten gondoskodása valóságos és kézzel fogható számukra is.Tudjuk, hogy adományaink jó helyre kerültek, és figyelemmel kísérjük a helyzet további alakulását, hogy szükség szerint további lépéseket tehessünk
Mindemellett gyülekezetünk egy férfiakból álló csoportja a május 8-10-ei hétvégén  Zápszonyba látogat, hogy az ottani gyülekezet épületének befejezésén munkálkodjon. Ez a már hónapokkal ezelőtt eltervezett utazás jó lehetőséget biztosít arra, hogy ha valaki még szeretne adományt felajánlani, az megtehesse. Kérünk, ez esetben keresd meg a vezetők egyikét. Hála legyen Istennek, hogy ilyen módon is van lehetőségünk megmutatni az Ő szeretetét!"
Luyo